31 lip 2019

Jagodzianki z kruszonką nowy przepis

 
W tamtym roku opublikowałam na blogu przepis na domowe jagodzianki, lecz teraz przychodzę do was z nową ulepszoną recepturą. Jagodzianki są mięciutki i pyszne, idealne na śniadanie.



Składniki:
(mi wyszło z nich 12 sztuk)

Ciasto:

  • 200ml mleka
  • 60g świeżych drożdzy
  • 30g cukru (lub innego słodzidła, ja używałam również Stewii)
  • 90g masła
  • 3 jajka ( dwa do ciasta i jedno do posmarowania jagodzianek)
  • szczypta soli
  • 400g mąki

Nadzienie:

  • około 300g jagów
  • do posłodzenia użyłam stewii, ale możemy dodać np.cukier puder lub zwykły biały cukier

Kruszonka:

  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek mąki
  • 3/4 łyżeczki cukru/słodzika

Wykonanie:

  1. Umyj jagody i wymieszaj z cukrem/słodzikiem.
  2. Drożdże rozprowadź w letnim mleku dodaj jedną łyżkę cukru i odstaw  rozczyn do wyrośnięcia.W tym czasie możesz przygotować sobie pozostałe składniki ciasta. 
  3. Do miski wsyp przesianą mąkę, 20g cukru/słodzika, sól i jajka, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. 
  4. Możesz też zrobić kruszonkę, dodaj wszystkie składniki i wymieszaj, aby były sypkie, następnie odstaw powstałą kruszonkę do do lodówki.
  5. Dodaj rozczyn z drożdży i zagnieć jednolite ciasto.
  6. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30/40 minut. 
  7. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie. 
  8. Nakładaj około łyżkę jagód na jedną jagodziankę, sklej i odłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia oraz lekko posypaną mąką
  9. Na koniec posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i dodaj kruszonkę.



 Lubicie jagodzianki?



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię jagodzianki, Ale niestety tych ze sklepu nie można nazwać jagodziankami, bo prawie w ogóle nie mają jagód.
    Dlatego bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu i zrobię własne bułeczki ;)
    Pozdrawiam kochana,
    frydrychm.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń